Bahn Mi Freta

KDYŽ BÁNH MÌ, TAK FRETA

delikatesy

Křupavá, do zlatova upečená bageta, plněná domácím paté, šťavnatým masem a směsí čerstvé zeleniny je velmi oblíbeným pouličním rychlým občerstvením ve Vietnamu. Stánky s Banh Mi lze naleznout snad na každém rohu ve všech částech Vietnamu a jejich popularita se nepozastavila jen zde.

Tradice vietnamských plněných baget sahá až do doby francouzské koloniální nadvlády, kdy francouzská křupavá bageta odcestovala spolu s vojáky do jihovýchodní Asie. Následné vietnamské Banh Mi vzniklo spojením sofistikovaných prvků kultury a gastronomie dvou světů – moderní západ a exotický východ. Francouzi si na svou křupavou bagetu jednoduše mazali jen máslo nebo paté, ale s postupem času jí Vietnamci dodali plnohodnotné chutné náplně, které obsahují ty nejtypičtější ingredience z vietnamské kuchyně – šťavnaté maso na různé způsoby, plátky okurky nebo směs nakládané zeleniny, voňavý koriandr a čili omáčka. A základem tvoří samozřejmě lehká bageta z pšeničné mouky, křupavá na povrchu a uvnitř nadýchaná. V některých bageteriích ve Vietnamu se můžete setkat i s bagetami z rýžové mouky.

Celý svět dlouho nevěděl o existenci této pochoutky, až po roce 1975, kdy skončily války ve Vietnamu a vlny vietnamských emigrantů si s sebou odnesli jedinečný kousek svého domova do vzdálené Ameriky, Evropy nebo Austrálie. Dnes se tato vietnamská specialita objevuje častokrát v gastronomických magazínech, kde je představována jako velmi chutné a zdravé jídlo. Americký žurnalista David Farley, který je odborníkem na cestování a gastronomii, napsal o vietnamském Banh Mi velmi pěkný článek do BBC s názvem: „Je vietnamské Banh Mi nejlepší plněnou bagetou na světě?“. To si můžete vy – milí zákazníci – sami ohodnotit po ochutnávce v naší nové bageterii Banh Mi Freta v Praze.

Kontakt

Ukázky zboží