Víte, z čeho šijete?

8/22/17, 1:31 PM | Fashion Revolution

V roce 2012 organizace Greenpeace provedla studii s názvem Toxické nitky, kdy od 20 oděvních značek namátkou nakoupila několik kusů oblečení, které následně zkoumala na přítomnost chemikálií. U všech zkoumaných oděvů byla přítomnost zdraví škodlivých chemikálií ve větší či menší míře prokázána. Jednalo se o klasické značky fast fashion řetězců, ale i o luxusní brandy. Kauza se nevyhla ani české firmě Blažek.

Dle studie Fashion Revolution 75 % oděvních značek neví, odkud pochází materiál na jejich výrobu. Patříte mezi ně?

Současný trend zdravého životního stylu, který jde ruku v ruce se zdravým stravováním přináší další oblast o kterou bychom se měli zajímat. Už nezáleží jen na tom, co dáváme do svého těla, záleží i na tom, co dáváme na něj. Kůže je totiž náš největší orgán prostřednictvím kterého vstřebáváme látky z okolního prostředí a ty se nám ukládají v organismu.

Podle organizace EPA je na výrobu oděvů každým rokem použito asi 9 miliard chemikálií. Jedná se asi o 2000 druhů. Pouze 16 z nich je však klasifikována jako bezpečných. Pokud tedy patříte k těm, kteří se v rámci své tvorby věnujete oděvní produkci, je to téma, které by Vás mělo zajímat.

Odebíráte-li materiály, které jsou vyráběny v Evropské unii, můžete být klidní. V EU tuto problematiku řeší dohoda REACH, která upravuje používaní chemických látek, které jsou pro lidský organismus škodlivé. Valná většina textilií a oděvů vůbec se však vyrábí v zemích třetího světa, kde na užití těchto zdraví nebezepečných látek žádný zákaz neexistuje.

Jste-li lokální brand, který své oděvy šije z materiálu vyrobeného v Číně, můžete se tak v budoucnu potýkat s nepříjemným prozřením.  Spotřebitel si totiž výše popsaný problém začíná uvědomovat a začíná u značek vyžadovat transparentnost v oblasi původu daných materiálu. Jde přece o jeho zdraví.

Obecně se uvádí, že koupím-li nový materiál nebo oděv, je před jeho prvním užítím vždy na místě, danou věc vyprat. Chemikálie totiž praním z oděvu odchází, nicméně se vymývají do povrchových vod a tak se jich vlastně nikdy nezbavýme úplně. Ideálním řešením tak je se takovýmto materiálům prostě a jednoduše vyhnout.

V České republice stále extistují pletárny, které vyrábí látky lokálně. Stejně tak najdete i distributory, kteří si zakládají na evropském původu svého zboží. Nakupujete-li materiál pro svoji výrobu na e-shopech, je třeba mít na paměti, že většina e-shopů odebírá látky z centrálních skladů, které jsou sice rozesety po Evropě, ale sváží se do nich materiály z celého světa. Vždy proto vyžadujte certifikáty původu, který každý materiál má. Provozovatelé e-shopů, budou-li chtít, se k nim mohou dostat a vy tak budete z obliga.

Přemýšlíte nad novou kolekcí? Nenechejte se uchlácholit krásnými vzory látek, chtějte vědět, jak a kde vznikaly. Přemýšlejte z dlouhodobého hlediska. Vyplatí se to.

Chtěli byste k tomuto tématu více informací? Už v říjnu se budeme v rámci projektu MINT: Pop Up Hall 13 potkat osobně a vše prodiskutovat v rámci inspirativních fashion talků, které pro Vás na jeden víkend připravíme.

Veronika Blabla Hubková, Fashion Revolution Czech Republic

Most read

DESATERO toho, co jste vždy chtěli vědět o účasti na marketu, ale báli jste se zeptat

10/1/23, 12:00 AM | Lenka

Máte vyrobenou první kolekci a chcete jí předvést světu na některém z našich MINT marketů, ale nevíte, jak na to? Tady je pár rad a tipů. Už se těšíme na vaše přihlášky.

Read more

2016: ROK MINTU

12/22/16, 12:06 PM | MINT

Příběh MINTu se začal rodit letos v létě. Aby naše akce byly mezi konkurencí rozpoznatelné, zvolili jsme sjednocující název i vizuál. Přes jednotný koncept ale marketům v různých městech ponecháváme jejich osobitost (prostě, Praha není Brno a Plzeň nejsou Vary).

Read more

More from this author

Jak mohu jako tvůrce snížit textilní odpad v módním průmyslu?

5/29/17, 9:45 PM | Fashion Revolution

Fashion Revolution Week, každoroční virtuální happening za lepší a transparentnější módní průmysl, který letos proběhl v termínu 24. – 30. 4., je za námi. Děkujeme všem, kteří se zapojili, ať už z pozice tvůrce nebo spotřebitele. Sociální sítě během týdne zaplavila spousta fotek v oblečení naruby, naše komunita vzrostla a stejně tak i povědomí o současném fungování módního průmyslu a jeho negativních vlivech.

 

Read more

Fashion Revolution Week - společnými silami za lepší módní svět

4/21/17, 10:07 AM | Fashion Revolution

Už v pondělí 24. 4. 2017 startuje po celém světě Fashion Revolution Week. Virtuální happening, který každoročně připomíná pád bangladéšské oděvní továrny Rhana Plaza a jehož cíl je jediný – transparentní módní průmysl. Stavte se na MINT: Prague Fashion Marketu v termínu 29. a 30. dubna a vyfoťte se ve speciálním Fashion Revolution fotokoutku.

Read more

FASHION REVOLUTION a MINT

3/22/17, 4:53 PM | Fashion Revolution

Před čtyřmi lety, 24. 4. 2013, se zřítila bangladéšská oděvní továrna Rhana Plaza, v jejíchž troskách zahynulo více než tisíc lidí a více než dva tisíce bylo zraněno. Budova byla původně kolaudováno jako administrativní, načerno ovšem byla postavena další dvě patra ve kterých se šilo. Stěny neunesly vibrace šicích strojů a budova se sesunula k zemi. Od výroby v této továrně se následně většina oděvních značek začala s okamžitou platností distancovat. Ukázalo se ale, že právě některé z nich v továrně šily, aniž by o tom věděly.

Read more